گام های آخر نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای تعیین تکلیف FATF در حال برداشته شدن است .
مجلس کلیات لایحه اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم، لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی و همچنین لایحه مبارزه با جرائم سازمان یافته فراملی (پالرمو) را مورد تایید و تصویب قرار داده و حال نوبت به الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT)رسیده تا سرنوشت پیوستن ایران به FATF مشخص شود.
بهمن کشاورز: به نظر می رسد اظهار نظر و بحث درباره لوایح چهارگانه را بیشتر در تخصص اقتصاددانان و اهل سیاست است.
تصویب این لوایح باعث تسریع و تسهیل مبادلات بانکی دولت ایران خواهد شد. به عبارت دیگر محتوای لوایح چهارگانه در مواردی که حکایت از لزوم شفاف سازی مبادلات مالی دارد، دلالتی ندارد بر اینکه دولت ایران و موسسات کشور باید اطلاعات خود را به صورت کامل در اختیار مقامات خارج از کشور قرار دهد. بلکه هدف و مفهوم اولیه آن این است که مبادلات و نقل و انتقالات به اطلاع دولت ایران برسد به نحوی که چیزی مکتوم و پوشیده نمانده باشد. ......
بدیهی است با توجه به قانون گردش آزاد اطلاعات، آنچه که به این نحو در اختیار مقامات مسئول قرار گرفته باشد، طبق روال باید برای همه افراد علاقه مند و مردم قابل دسترسی باشد. به این ترتیب و با توجه به اینکه در قانون گردش آزاد اطلاعات نیز در کشور همچنان موارد محرمانه ای وجود دارد که می تواند به صورت گسترده و آزاد در اختیار همگان قرار نگیرد، به نظر نمی رسد که تصویب لوایح چهارگانه مانعی از نظر امنیت ملی ایجاد کند.
چرا که در موارد عادی چیزی برای پنهان کردن آن هم از نظر مالی وجود ندارد و اگر هم احتمالا چیزی وجود داشته باشد، با محرمانه اعلام کردن اطلاعات می توان آنها را از دسترس افرادی که ممکن است دسترسی آنها به این اطلاعات باعث ضرر کشور و امنیت ملی باشد، خارج کرد.
درباره آخرین متنی که مورد بحث قرار گرفته، هنوز اطلاعات جامعی در دسترس نیست اما به نظر نمی رسد که چنین قانونی بدون لحاظ کردن مواردی که محرمانه است در مجلس شورای اسلامی به تصویب برسد. در هر صورت مواردی از اطلاعات وجود دارد که همه کشورها آن را محرمانه می دانند و دولت ایران نیز از این موضوع مستثنی نخواهد بود. بدیهی است که ارائه اطلاعات نباید به گونه ای باشد که استثنائات بر موارد عادی غلبه پیدا کند. .........
باید این پرسش از دولتمردان پرسیده شود که چه موانعی وجود داشته که موجب شد ایران جزو 194 کشوری که به این سازمان بین الدولی پیوسته اند، نباشد و ویژگی هایی داشته باشد که باید آنها را پوشیده نگاه دارد. آنچه مسلم است این که با توجه به وضعیت فعلی کشور و همچنین وجود موضوع تحریم هایی که قطعا عملی نیز خواهد شد، اضافه کردن باری به این مجموعه به نظر کار درستی نیست. به عبارت دیگر مشکلاتی که در مبادلات بانکی و مالی کشور به علت تحریم ها ایجاد شده و خواهد شد، به اندازه کافی سنگین هست و نباید برخی مشکلات دیگر را نیز به آن اضافه کرد و تسهیلات معمول و عادی را که برای مبادلات بین المللی وجود دارد، از دست داد. ....
بی تردید در هر موردی که ایران بتواند ثابت کند که با جامعه بین المللی همراه است و به کنوانسیون ها و معاهدات بپیوندد برای کشور گامی مثبت خواهد بود. همانطور که شاهد بودیم آمریکا با تمام قدرتی که داشت به دلیل اقدام ترامپ مبنی بر خروج از برجام در نوعی انزوا در جامعه بین المللی قرار گرفت.
البته رئیس جمهوری آمریکا پیش از این نیز اقدام های مشابهی را در زمینه محیط زیست و دیگر موضوع ها انجام داده بود.
این دیدگاه که اقدامات هر کشوری که قدرت بیشتری داشته باشد صحیح است، پس از جنگ جهانی دوم منسوخ شده. بنابراین اینکه ترامپ در صدد احیای این تفکر است کار عجیبی به نظر می رسد و گمان نمی کنم امکان پذیر باشد. ...... در خصوص مخالفین پیوستن به این سازمان بین دولتی نخست باید گفت امکان دارد برخی افراد آگاهی و اشراف کافی به مسائل نداشته و در عین حال مخالفت کنند. دوم موضوع سیاسی و جناحی است که البته از دیدگاه صرفا سیاسی که افرادی بخواهند از این مخالفت ها برداشت هایی به نفع خود داشته باشند.
مطلب سوم که به نظر می رسد باید با دقت بیشتری به آن توجه داشت این است که تحریم و مسائل پیچیده مالی همیشه به عده ای این اجازه و امکان را داده که در کوتاه مدت ثروت های زیادی را بدست آورند. بنابراین بیشتر باید به این بعد قضیه توجه داشت زیرا شاید افرادی وجود دارند که هر نوع شفافیت مالی باعث ضرر و زیان های غیر قابل جبرانی برای آنها خواهد شد؛ بنابراین بدیهی است که از شفافیت گریزان باشند.